Duurzaamheid van de website

Webshop

Bouwen en vergeten?

“Een website is een keer gebouwd en dan kan ik het onderwerp vergeten!” Helaas worden veel websites precies volgens dit principe behandeld. Het resultaat zijn verouderde website-lichamen die lijnrecht in strijd zijn met hun oorspronkelijke doel – namelijk het promoten van een bedrijf, merk of dienst. In plaats van een positief imago uiten dergelijke websites een maximaal onvermogen om met moderne media om te gaan.

Afgezien van het feit dat de aantrekkelijkheid van een website afhangt van de inhoud en natuurlijk van de actualiteit, raakt een website verouderd – sneller dan veel mensen denken.

Elke website heeft een vervaldatum

Algemene uitspraken zijn lastig, maar meestal heb je uiterlijk om de vier tot vijf jaar een nieuwe website nodig. Afhankelijk van uw eigen wensen of door te voeren technische innovaties kan de “levensduur” van de website ook aanzienlijk korter zijn.

De volgende redenen pleiten voor een vroege doorstart:

De optiek: er is een nieuw webdesign nodig! De eerste indruk telt – dit geldt niet alleen in het echte leven, maar ook virtueel. En die eerste indruk heeft veel te lijden als het ontwerp totaal achterhaald is! In extreme gevallen zijn er scrollende tekst, slecht bijgesneden, gepixelde afbeeldingen of knoppen met afgeronde hoeken en een 3D-effect. Maar de Flash-intro’s, die vroeger cool waren, zijn nu een absolute no-go. Herinner je je de virtuele gastenboeken nog? Die tijden zijn definitief voorbij.

Het is net als mode – er is constante verandering en wat gisteren “in” was, is morgen al “uit” en iedereen heeft genoeg gehad. Bovenstaande voorbeelden zijn natuurlijk extreem en vele dateren van jaren terug, maar zelfs binnen twee jaar veranderen gewoontes en trends sneller dan je denkt.

Hoe belangrijk het is dat uw eigen website er modern uitziet, hangt natuurlijk af van uw bedrijf en uw eigen filosofie. Maar zoals het gezegde luidt?

Als u uw website niet onderhoudt, hecht u geen waarde aan klanten. Klant eerst – de website moet gebruiksvriendelijk zijn! Naast de pure optiek is het essentieel dat de bezoeker gemakkelijk zijn weg vindt en vooral dat hij ongehinderd door de site kan. De meeste websitebezoekers komen nu via mobiele apparaten – dus het is natuurlijk dodelijk als belangrijke elementen niet zichtbaar zijn of gewoon niet werken.

“Responsive webdesign” is eigenlijk bijna ouderwets, maar helaas zijn veel websites nog steeds een ramp op mobiele apparaten! Hoe ziet uw site eruit op mobiel? Moet je nog handmatig met je vingers inzoomen om de menu-items te kunnen lezen? Maar dan is de houdbaarheid al drie keer overschreden.

Maar gebruiksvriendelijk betekent ook dat de site goed gestructureerd moet zijn. Als er in de loop der jaren veel is opgebouwd en hier en daar menu-items zijn toegevoegd, is het zinvol om de basisconstructie en de inhoud te herzien. De gebruiker moet snel en gemakkelijk kunnen vinden wat hij zoekt! Anders is hij weg. Belangrijke en relevante content dient daarom gebruiksvriendelijk te worden geplaatst en goed vindbaar te zijn.

Om dit alles is een wordpress website laten maken het meest slimme. Makkelijk te odnerhouden en het uiterlijke is relatief makkelijk te veranderen.

Duurzaamheid van de website
Schuiven naar boven