Elektrische verwarming – is het de moeite waard om te kopen

Gasloos wonen

Elektrisch verwarmen wordt vaak als inefficiënt beschouwd, soms ten onrechte. Zoals zo vaak komt het aan op efficiënt gebruik. Als warmte in kleine ruimtes moet worden gebracht met tijdelijk gebruik, is elektrische verwarming een zeer interessant alternatief. We leggen uit wat een elektrische kachel onderscheidt, met welke kosten u rekening moet houden bij aanschaf, welke bijzonderheden elektrische kachels hebben en wanneer het zinvol is om een ​​elektrische kachel te gebruiken.

Wat is een elektrische kachel?

Om warmte te produceren gebruikt elektrische verwarming elektriciteit uit het stopcontact. Gebaseerd op de natuurkundige wet van thermo-elektriciteit, maken de meeste apparaten gebruik van verwarmingsstaven, die (waar elektriciteit doorheen stroomt) warmte afgeven aan hun omgeving.

Hoewel verwarmen met elektriciteit gebruiksvriendelijk is, is het niet erg efficiënt, aangezien thermische energie voorheen in de bijbehorende energiecentrales werd omgezet in elektriciteit. Als je de elektriciteit vervolgens alleen gebruikt om warmte op te wekken, gaat er veel energie verloren in de omzettingsprocessen. Door deze energieverliezen is verwarmen met elektriciteit meestal erg duur. Uitzonderingen zijn er alleen wanneer eigen elektriciteit uit fotovoltaïsche systemen wordt gebruikt (zonne-energie).

Er zijn grofweg twee verschillende soorten elektrische verwarming, die op hun beurt weer in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar zijn: directe verwarming en accumulatieverwarming. Terwijl directe verwarming direct warmte afgeeft en zo ruimtes snel en effectief verwarmt, geeft accumulatieverwarming de hele dag door warmte af. Directe verwarming kan verder worden gedifferentieerd in het verwarmingsproces. Als de kamerlucht wordt verwarmd, wordt dit convectie genoemd. In tegenstelling hiermee is warmtestraling. In dit geval worden individuele elementen die zich in de kamer bevinden verwarmd. Dit kunnen zowel objecten als mensen zijn.

De tweede vorm van elektrische verwarming is accumulatieverwarming. Het geeft de hele dag zijn warmte af. De elektrische verwarmer verzamelt eerst warmte en geeft deze vervolgens vertraagd weer af. Een voorbeeld van een elektrische verwarmer die als boiler fungeert, is de oppervlakteverwarmer. Afhankelijk van de kenmerken maakt deze elektrische kachel gebruik van het dalstroomtarief. ‘S Nachts trekt hij iets goedkopere elektriciteit af tegen het nachttarief (ongeveer 22,00 cent per kWh) en gebruikt deze om overdag warmte af te geven wanneer dat nodig is. Deze techniek werd in het verleden vaak gebruikt om een ​​gelijkmatiger gebruik van energiecentrales te ondersteunen.

Tegenwoordig worden de centrales echter veel beter aangestuurd, ze kunnen beter omgaan met de fluctuerende vraag naar elektriciteit gedurende de dag. Daarom zijn de nachtelijke stroomtarieven de laatste jaren niet zo heel veel goedkoper dan vroeger. Inmiddels moeten de meeste gebruikers van elektrische verwarming het normale tarief hanteren (ca. 35,48 cent/kWh). Krijg je ook nog een nachttarief, dan is dit amper onder het normale tarief (32.565 cent/kWh). Grote besparingen zijn op deze manier niet meer te realiseren. Toch loont het de moeite om aanbieders te vergelijken. Voor een beter begrip hebben we hieronder alle belangrijke soorten elektrische verwarming voor je op een rijtje gezet. Compact in een tabel en dan met een korte omschrijving.

Als elektrische verwarming vormen radiatoren een gesloten systeem dat meestal gevuld is met olie. Deze laatste wordt verwarmd door een verwarmingselement en geeft de warmte geleidelijk af aan de omgevingslucht, waardoor de kamertemperatuur stijgt. Omdat er echter geen ventilator is, wordt de warmte zeer langzaam in de kamer verspreid. Een verschil in warmteontwikkeling is nauwelijks merkbaar in vergelijking met conventionele, niet-elektrische heaters. convector (directe verwarming)

Als je een elektrische kachel als convector gebruikt, worden de koude luchtlagen op de vloer van de kamer aangezogen en verwarmd. De warmere lucht stijgt dan op en zakt na afkoeling weer naar beneden. Dit principe zorgt voor een constante luchtcirculatie, wat veel mensen prettig vinden.

Luchtverhitter (directe verwarming)

Luchtverhitters zijn een populaire vorm van elektrische verwarming, bijvoorbeeld wanneer feestzalen zeer snel maar slechts voor korte tijd opgewarmd moeten worden. Vanuit dit oogpunt zijn ze de klassieker onder de elektrische kachels.

Maar pas op: bij continu gebruik zijn ventilatorkachels meestal duurder dan conventionele elektrische kachels. Dit maakt ze in vergelijking al snel onrendabel, zodat elektrische luchtverhitters slechts af en toe en voor korte tijd mogen worden gebruikt.

Infrarood verwarming (directe verwarming)

Een infraroodstraler verwarmt niet de lucht, maar de objecten die zich in een ruimte bevinden. Veel fabrikanten maken reclame voor de theoretisch hoge energie-efficiëntie van infraroodstralers, die slechts zelden wordt bereikt.

Desalniettemin is infraroodverwarming in oude gebouwen (in continubedrijf) nooit goedkoper dan moderne olieverwarming of gasverwarming. Infraroodverwarming is echter nog steeds ideaal voor individuele kamers of serres.

Wandverwarming (directe verwarming)

Wandverwarming is een variant van infraroodverwarming. Hij is ook verkrijgbaar als spiegelverwarming, paneelverwarming of schilderijverwarming en kan aan de muur of onder het plafond worden gemonteerd. Wat betreft het effect, de kosten en de voor- en nadelen verschilt wandverwarming niet van normale infraroodverwarming. Als elektrische kachel woonkamer is dit eigenlijk de meest ideale manier van verwarmen. Snel warm, goedkoper, en geen vieze radiatoren meer in de woonkamer.

Elektrische vloerverwarming (directe verwarming)

Elektrische vloerverwarming is vergelijkbaar met conventionele vloerverwarming. Je lijnen worden ook in een gebogen golfvorm onder de vloerbedekking gelegd (meestal bevestigd op een soort verwarmingsmat).

De elektrische vloerverwarming werkt echter niet met warm water dat door de leidingen stroomt. In plaats daarvan wordt de warmte opgewekt door de elektriciteit direct in de metalen buizen. Hierdoor wordt de vloerbedekking erboven opgewarmd.

Elektrische verwarming – is het de moeite waard om te kopen
Schuiven naar boven