Activiteiten en meedoen

Dagopvang voor ouderen

Wilt u regelmatig even eruit en weer wat mensen om u heen? Dan kunt u misschien naar de dagopvang.

Gezelligheid en activiteiten

Bij dagopvang denken mensen vaak aan een opvang voor mensen met een zorgvraag. Hoewel dit zeker het geval kan zijn, is dagopvang voor ouderen ook bedoeld voor sociale contacten. U kunt er terecht voor een kopje koffie, samen eten en een praatje. Ook worden er uitstapjes georganiseerd, zoals winkelen of wandelen.

Aanmelden voor dagopvang

Dagopvang is voor ouderen die sociaal contact missen of die liever niet alleen thuis zijn. Dit alleen thuis zijn kan leiden tot somberheid of zelfs angst. Dagopvang gaat eenzaamheid tegen en zorgt ervoor dat u iets leuks buiten de deur te doen heeft.

Zoekt u een geschikte dagbesteding, dan kunt u contact opnemen met de gemeente om een Wmo-melding te doen. de Wmo-consulent zal dan met u bespreken wat voor u een goede oplossing is. Bijvoorbeeld meedoen aan dagactiviteiten, naar de dagopvang, werken op een zorgboerderij of arbeidsmatige dagbesteding.

Zo nodig krijgt u een beschikking waarin staat dat u recht heeft op dagbesteding. U kunt daarmee terecht bij aanbieders van dagbesteding die een contract hebben met de gemeente. U kunt eventueel ook een persoonsgebonden budget (pgb) aanvragen, waarmee u zelf een aanbieder van dagbesteding kunt uitzoeken. U koopt de zorg dan zelf in.

Andere mogelijkheden

Ook zonder dagopvang kunt u uw dag goed invullen. Kijk bijvoorbeeld bij tips voor activiteiten en zoek iets wat bij u past.

Organisaties