Activiteiten en meedoen

Tips voor leuke activiteiten

U wilt graag leuke activiteiten ondernemen. Maar welke activiteiten zijn er? Een overzicht van de mogelijkheden.

Bij u in de buurt!

In Kerkrade zijn veel organisaties en instellingen die activiteiten organiseren.

In het weekblad Via Limburg, het Senior Bledsje, de Seniorenwijzer, in het wijkpunt of wijkcentrum, het wijkkrantje, de bibliotheek, de ouderensoos in de buurt, en andere organisaties vindt u informatie over activiteiten bij u in de buurt. Een overzicht van activiteiten voor senioren per wijk vindt u in de brochures Senioractief, zie website Impuls.

U kunt ook zoeken op de kaart op de startpagina van deze website.

Voor activiteiten in de omgeving, zie www.vvvzuidlimburg.nl

Sport en bewegen

Op een sportvereniging of bij een sportschool kunt u 2 vliegen in een klap slaan. U leert nieuwe mensen kennen en u doet aan bewegen. Houdt u van hardlopen? Dan kunt u eens rondvragen naar loopgroepjes. U kunt ook gaan bewegen door een cursus of lessen te gaan volgen. Denkt u maar aan yoga, een vechtsport, schaatsen of skeeleren.

Wilt u meer weten over het sportaanbod in uw gemeente, kijk dan eens bij Beweegtips. U vindt er een overzicht van sportverenigingen en sportieve activiteiten, ook voor ouderen. Bij Sport met een beperking vindt u meer informatie over aangepast sporten.

Een nieuwe hobby

Misschien kunt u een nieuwe hobby vinden door bij een club of een vereniging te gaan. Heeft u wel eens gedacht aan: biljarten, darten, zingen, schaken, dammen, salsadansen, rummikubben, klaverjassen, bridgen en bingo?

In VIA, het Senior Bledsje, de Seniorenwijzer, de brochure Senioractief, prikborden in het wijkcentrum, het wijkkrantje, de bibliotheek, de ouderensoos in de buurt, en andere organisaties kunt u aan informatie komen over welke activiteiten er bij u in de buurt georganiseerd worden.

Cursussen volgen

Er zijn in Kerkrade diverse instellingen te vinden die cursussen organiseren op allerlei gebieden: computeren, kleding maken, fotografie, natuur, spiritualiteit, schilderen, filosofie.

Dit geeft u de mogelijkheid om iets leuks te leren, terwijl u ook nog nieuwe mensen leert kennen.

In VIA, het Senior Bledsje, de Seniorenwijzer, de brochure Senioractief, prikborden in het wijkcentrum, het wijkkrantje, de bibliotheek, de ouderensoos in de buurt, en andere organisaties kunt u aan informatie komen over welke activiteiten er bij u in de buurt georganiseerd worden.

U kunt ook op deze website lokaal cursusaanbod bekijken.

Voor de jeugd

In sommige buurten wordt veel georganiseerd voor kinderen en jongeren. Dit heet ook wel kinderwerk en jongerenwerk.

U kunt denken aan de speeltuin en aan een buurtreisje.

Misschien wordt er bij u in de buurt niet veel georganiseerd voor kinderen en jongeren. Als u zelf (of met een groep buren) een idee heeft, kunt u daar ook mee aan de slag. U kunt bij het wijkcentrum, bij scholen of bij vrijwilligersorganisaties in de buurt vragen welke mogelijkheden er zijn.

Zelf een activiteit organiseren

U kunt zelf op zoek gaan naar mensen die het leuk vinden om eens iets samen te doen: naar de film, wandelen, fietsen, kaarten, bridgen, vissen.

U kunt bijvoorbeeld een advertentie ophangen in de supermarkt of op het prikbord in het wijkcentrum.

Als vrijwilliger aan de slag

Wilt u zelf ook uw steentje bijdragen? Dan kunt u misschien iets doen voor de buurtvereniging, de speeltuinvereniging, de buurttuin, de sportclub, de vrouwenorganisatie of voor het ouderencentrum.

Als vrijwilliger kunt u nuttig werk doen en u krijgt ongetwijfeld veel nieuwe contacten.

Vergoeding sociale en culturele activiteiten (SCA)

Als u een laag inkomen heeft, is het moeilijk om sociale of culturele activiteiten te betalen. De gemeente Kerkrade kan daarvoor een vergoeding geven, wanneer u een inwoner van Kerkrade van 18 jaar of ouder bent. Zie hiervoor de volgende webpagina

Zie ook