Vervoer

Speciaal taxivervoer

Heeft u een beperking? Kunt u zelf niet fietsen of autorijden? En kunt u ook niet meer gebruik maken van het openbaar vervoer?

Dan komt u misschien in aanmerking voor speciaal vervoer.

Regiotaxi

Speciaal taxivervoer is bijvoorbeeld reizen met de regiotaxi van Omnibuzz. Reizen met een regiotaxi is voor iedereen, alleen mensen met een beperking kunnen hier goedkoper gebruik van maken.

Voor taxivervoer heeft u een Wmo-indicatie nodig van de gemeente. De gemeente kijkt waarvoor u het nodig heeft en wat uw gezondheidsproblemen zijn. De gemeente besluit vervolgens of u voor speciaal taxivervoer in aanmerking komt. Als dat zo is, krijgt u meestal een speciale pas (taxipas). Hiermee krijgt u toegang tot het vervoer en korting op de kosten ervan.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de gemeente.

Valys

Wilt u langere afstanden reizen, dan kan dat met Valys. Valys is bovenregionaal vervoer: meer dan 5 OV-zones vanaf uw woonadres. U kunt met Valys ook een treinreis met een taxirit combineren.

Om met Valys te kunnen reizen heeft u een Valys-pas nodig. Om hiervoor in aanmerking te komen, moet u één van de onderstaande documenten hebben:

  • Een bewijs van de gemeente dat u recht heeft op speciaal taxivervoer (bijvoorbeeld een regiotaxipas)
  • Een bewijs van de gemeente dat u recht heeft op een rolstoel of scootmobiel via de Wmo
  • Een gehandicaptenparkeerkaart van de gemeente
  • Een OV-Begeleiderskaart

Als u deze documenten niet heeft: een verklaring van de gemeente waarin wordt uitgelegd dat u Valys nodig heeft.
Het aanvraagformulier voor de Valys-pas kunt u downloaden op de website van Valys.

U kunt ook bellen met Valys via telefoonnummer 0900-9630.

Kilometerbudget

Met een Valys-pas kunt u een bepaald aantal kilometers tegen een laag tarief reizen. Dit heet het Persoonlijk Kilometerbudget (PKB). Voor de kilometers die u buiten dit budget reist, betaalt u het standaardtarief.

Het kan zijn dat u vanwege uw situatie recht heeft op extra kilometers met korting. Dit heet het Hoog Persoonlijk Kilometerbudget. Op de website van HoogPKB kunt u nagaan of u hier recht op heeft.