Vervoer

Met het openbaar vervoer reizen

Vervoersbedrijven hebben vaak extra dienstverlening om mensen met een beperking te helpen bij hun reis.

Assistentie

Als u bijvoorbeeld met de trein gaat, kan een medewerker van de spoorwegen u helpen bij het in- en uitstappen. Dat kunt u van te voren aangeven door te bellen of te e-mailen naar het vervoersbedrijf. Vaak kan dit ook door in te loggen op de website van de vervoerder, bijvoorbeeld bij de Nederlandse Spoorwegen.

OV-Begeleiderskaart

U kunt een OV-Begeleiderskaart aanvragen wanneer u door uw beperking niet zelfstandig met het openbaar vervoer kunt reizen.

  • Met deze kaart kan er 1 begeleider gratis met u meereizen.
  • De begeleider moet minimaal 12 jaar oud zijn.
  • U hoeft niet altijd dezelfde begeleider mee te nemen.
  • De OV-Begeleiderskaart is geldig in de trein, tram, bus en de metro.
  • De OV-Begeleiderskaart is minimaal een jaar geldig.

Via het telefoonnummer 030-2354661 kunt u een OV-Begeleiderskaart aanvragen. Of vul het aanvraagformulier in op de website van Argonaut Advies.

Reisproducten voor visueel gehandicapten

Als u blind of slechtziend bent, dan kunt u gebruik maken van speciale reisproducten voor het openbaar vervoer.

  • Met het Sentirereisproduct krijgt u korting op het instaptarief van het openbaar vervoer. Als er iets mis gaat met uitchecken, betaalt u alleen het instaptarief. Dit tarief is €1,20. U kunt ermee reizen met de bus, metro, tram en OV over water, maar niet met de trein.
  • U kunt ook een OV-chip Plus abonnement afsluiten. Hiermee kunt u van te voren telefonisch uw reis boeken bij de NS Klantenservice. Daardoor hoeft u niet in te checken met uw OV-chipkaart. Met OV-chip Plus kunt u in heel Nederland reizen met alle treinvervoerders, maar niet met de bus, tram of metro.
  • Reist u voor uw werk, dan kunt u ook reizen met een NS-Businesscard. Hiermee moet u wel in- en uitchecken. Aan het eind van de maand krijgt u een factuur met uw reiskosten. Mislukt het uitchecken, dan kunt u dit laten herstellen.

Meer informatie over OV-chip Plus en de NS Businesscard vindt u op de website van de NS.

OV-chipkaart

Als u met het openbaar vervoer reist, is het handig om een OV-chipkaart aan te vragen. De OV-chipkaart is het betaalmiddel voor al het openbaar vervoer in Nederland.

Weet u niet goed hoe u de ov-chipkaart moet gebruiken? Of hoe u via internet uw reis kunt plannen? Op Seniorweb vindt u artikelen met uitleg over de ov-chipkaart en de digitale routeplanner van 9292.

Voor informatie in simpele taal kunt u kijken op Uitleg OV-chipkaart.nl. Op deze website wordt in begrijpelijke taal uitgelegd wat de OV-chipkaart is en hoe je ermee kunt reizen. De informatie wordt ook voorgelezen.

Kortingskaarten

Ook zijn er verschillende kortingskaarten en trajectkaarten die het reizen met het openbaar vervoer goedkoper maken. Informeert u zich hierover bij uw vervoersbedrijf.

Maar wat als het niet gaat?

Het is niet altijd even makkelijk om het openbaar vervoer te nemen. Bijvoorbeeld omdat de instap van de tram nog niet gelijkvloers is. Of omdat de bushalte te ver weg is.

In dat geval kan de gemeente misschien met u meedenken over een oplossing, bijvoorbeeld speciaal taxivervoer.