Wonen en huishouden

Boodschappenhulp

Lukt het u niet meer om zelf de boodschappen te doen? En kunnen familie, vrienden of buren u niet genoeg helpen? Dan kunt u altijd hulp inschakelen van een boodschappendienst.

Boodschappen thuis laten bezorgen

Bij veel supermarkten is het mogelijk om uw boodschappen te laten bezorgen. Informeer daar dus even naar bij een supermarkt in de buurt, of kijk op de website. U bestelt de boodschappen online. Het is ook mogelijk om boodschappen voor iemand anders te bestellen: diegene betaalt zelf aan de deur.

De meeste supermarkten werken met een minimumbedrag: u moet dan bijvoorbeeld voor minimaal 40 euro aan boodschappen bestellen om ze te kunnen laten bezorgen. Sommige supermarkten bezorgen ook bij kleinere bestellingen, maar vragen dan wel een paar euro bezorgkosten.

Boodschappen zelf ophalen

Bij veel supermarkten kunt u uw boodschappen ook online bestellen en dan zelf ophalen. Dit kan dan in de winkel of bij een pick up point. Het voordeel is dat u niet zelf alles bij elkaar hoeft te zoeken. Naast de prijs van de boodschappen betaalt u vaak een paar euro extra.

Boodschappendienst

Bij een boodschappendienst kunt u een bestelling plaatsen voor boodschappen uit de supermarkt of andere winkels. Uw boodschappen worden dan thuisbezorgd. Sommige organisaties bieden ook ondersteuning: iemand gaat met u mee naar de winkel en helpt u bij het doen van de boodschappen.

Organisaties die boodschappendiensten aanbieden heb je in verschillende soorten. Bijvoorbeeld vrijwilligersorganisaties, seniorenorganisaties, thuiszorg of commerciële boodschappendiensten.

Sommige boodschappendiensten werken met vaste verkopers. Bijvoorbeeld een warme bakker, een groenteboer en een slager. Andere boodschappendiensten gaan naar de winkel die u zelf kiest. Als u wilt weten hoe dat precies geregeld is, kunt u dat het beste zelf even navragen.

Boodschappenbus

De boodschappenbus is bedoeld voor senioren, die niet zelf hun boodschappen kunnen doen en ook geen hulp in de buurt hebben. De bus haalt u op en brengt u samen met vrijwilligers en andere senioren naar een supermarkt in de wijk.

De Boodschappenbus wordt georganiseerd door Ouderenwelzijn Kerkrade, SGL, Radar, de supermarkten Albert Heijn, Jumbo en Plus. Rijschool De Langen heeft chauffeurs opgeleid.

Maaltijdbox

Een maaltijdbox is handig als u wel zelf wilt koken, maar niet zo vaak boodschappen wilt doen. Het is een pakket met ingrediënten voor een aantal maaltijden, dat elke week thuis wordt bezorgd. U krijgt de recepten erbij. Een maaltijdbox kost meestal rond de 40 euro. U krijgt dan 3 maaltijden voor 2 personen.

Er zijn verschillende websites waarop u maaltijdboxen kunt vergelijken en bestellen. Bijvoorbeeld Foodboxen.nl.

Hulp via de gemeente

Lukt het niet om zelf uw boodschappen te regelen en is er niemand die u daarbij kan helpen? Wellicht komt u dan in aanmerking voor hulp van de gemeente, via de Wmo. U kunt contact opnemen met de gemeente voor meer informatie.

Zie ook