Wonen en huishouden

Hulp bij het Huishouden vragen bij de gemeente

Als u door ouderdom, ziekte of handicap zelf niet in staat bent om huishoudelijk werk te doen en er is niemand die de taken kan overnemen, kunt u telefonisch contact opnemen met de gemeente via nummer 14 045 of via de website.

Heeft u hulp nodig bij het doen van de melding?

U kunt dan kiezen voor iemand die u goed kent. Is er niemand die u kan helpen?
Dan kunt u voor hulp ook een afspraak maken met Impuls, tel: 045-5456351.

U heeft recht op gratis hulp en advies, zie 'Cliëntondersteuning'.

Gesprek

Heeft u een melding gedaan bij de gemeente? Dan wordt u waarschijnlijk uitgenodigd voor een gesprek. Dit gesprek voert u met een medewerker van de gemeente. U bespreekt wat u nog wel kan en wat niet meer lukt in het huishouden.

Na het gesprek beoordeelt de gemeente of u voor Hulp bij het Huishouden in aanmerking komt. Wanneer er bij u thuis iemand is die de huishoudelijke taken nog wel kan doen, komt u niet in aanmerking voor Hulp bij het Huishouden.

Wilt u weten hoe u zich kunt voorbereiden op het gesprek? Lees dan de tips.

Voorliggende voorzieningen

Meestal zijn er laagdrempelige oplossingen voor uw probleem. Zo’n oplossing heet een ‘voorliggende voorziening’. Samen met u bekijkt de gemeente alle mogelijkheden. Bijvoorbeeld de boodschappenbus, de sociale wijkconciërge, de was- en strijkservice, kinderopvang of maaltijdservice, in plaats van hulp van de thuiszorg.

In natura of met pgb

Soms lukt het niet om het probleem op een laagdrempelige manier op te lossen. Dan kan de gemeente voor u Hulp bij het Huishouden organiseren. Dit kan op 2 manieren:

1. U krijgt thuiszorg via een organisatie waar de gemeente een contract mee heeft. De gemeente betaalt en regelt deze hulp direct met de organisatie. Dit heet ook wel zorg in natura.

2. U huurt zelf een huishoudelijke hulp in. Deze betaalt u met het persoonsgebonden budget (pgb) dat u van de gemeente krijgt. Met een pgb kunt ook hulp inkopen bij een persoon of organisatie waarmee de gemeente geen contract heeft afgesloten.

Eigen bijdrage

De gemeente vraagt voor Hulp bij het Huishouden een eigen bijdrage. Het Centraal Administratiekantoor (CAK) berekent de hoogte van de eigen bijdrage.

Vraag tijdens het gesprek altijd om meer informatie over de eigen bijdrage, zodat u niet voor verrassingen komt te staan.