Zorg en ondersteuning

Tips om gezond te leven met diabetes

Bij diabetes type 2 kunt u zelf veel doen om gezond te leven. Hier vindt u een aantal tips en aandachtspunten die u verder op weg helpen.

Bloed laten testen

Heeft u klachten die op diabetes kunnen wijzen, laat uw bloed dan even controleren bij uw huisarts. Dat kan heel gemakkelijk met een druppel bloed.

Het is beter om er vlug bij te zijn. Loopt u er jaren mee rond, dan kunt u last krijgen van hart- en vaatziekten, nierproblemen, oogproblemen en andere aandoeningen.

Gezonde voeding

Voeding is belangrijk bij de behandeling van diabetes. Een diëtist kan u hier meer over vertellen. Hij of zij zal samen met u bekijken wat u gewend bent om te eten en hoe u de voeding inpast in uw diabetesregulatie.

Afvallen

Als u een paar kilo afvalt, merkt u dat al snel aan uw bloedsuikerwaarden. Uw lichaam reageert dan weer beter op insuline. Het beste is om geleidelijk af te vallen. Het Diabetesfonds geeft hiervoor een aantal tips.

Een diëtist kan u helpen om te bepalen hoe u het beste kunt afvallen. U kunt ook steun zoeken bij familie, vrienden of sportmaatjes. Er zijn bijvoorbeeld beweeggroepen speciaal voor mensen met diabetes die overgewicht hebben.

Bewegen

Dagelijks bewegen is voor mensen met diabetes extra belangrijk. U voelt zich niet alleen fitter, maar u kunt uw diabetes ook beter regelen. Dat wil zeggen dat u uw bloedsuikerspiegel beter onder controle heeft.

Alle vormen van beweging helpen. Dus niet alleen intensief sporten, maar ook gewoon fietsen, wandelen, of de trap nemen. U kunt proberen deze beweging zoveel mogelijk in uw dagelijkse routine op te nemen.

Er zijn fysiotherapeuten die een speciaal beweegprogramma aanbieden voor mensen met diabetes.

Stoppen met roken

Roken en diabetes zijn een slechte combinatie. Beide vergroten namelijk het risico op het krijgen van aandoeningen zoals hart- en vaatziekten en nieraandoeningen. Het is dus absoluut aan te raden om te stoppen met roken.

Wondjes behandelen

Diabetes zorgt ervoor dat u minder gevoel krijgt in uw voeten. Daardoor kan het komen dat u wondjes aan uw voeten niet opmerkt. De wondjes genezen bovendien slechter en kunnen gemakkelijk gaan ontsteken.

Het is dus belangrijk om uw voeten dagelijks te controleren. Heeft u een ontstoken wondje, ga dan direct naar uw behandelend arts.

Ook het dragen van goede schoenen is aan te raden. Uw schoenen moeten ruim zitten, zodat u minder kans heeft op wondjes of blaren.

Voorkom hoge bloedsuikers

Belangrijk bij diabetes is dat u een goede bloedsuikerspiegel heeft. Dat zijn bloedsuikerwaarden tussen de 4 en 8 mmol.

Heeft u vaak een hoge of erg schommelende bloedsuikerspiegel, dan heeft u meer risico op complicaties.

Regelmatige controles

Blijf regelmatig voor controle gaan bij uw huisarts of internist. Het is goed om zelf in de gaten te houden welke controles u moet hebben en of u ze wel krijgt:

  • het HbA1c-gehalte van uw bloed;
  • onderzoek van uw voeten;
  • bloeddruk;
  • gewicht;
  • oogonderzoek;
  • eiwitafscheiding in urine;
  • bloedvetten in het bloed.

Zelf bloedsuikermetingen doen

Bespreek met uw arts of het zinvol is om zelf bloedsuikermetingen te doen. Dat geeft u wel veel meer inzicht in uw diabetes.

Apps voor mensen met diabetes

Gebruikt u een smartphone of tablet? Dan kunt u er wellicht ook apps op zetten die u helpen om met uw diabetes om te gaan. Er zijn bijvoorbeeld apps waarmee u uw bloedsuikerwaarden en uw inname van koolhydraten kunt bijhouden.

Een overzicht van een aantal apps vindt u op diversiteitindiabetes.nl, een website van de Nederlandse Diabetes Federatie.

Verenigingen en fondsen

U kunt veel te weten komen door lid te worden van de patiëntenvereniging: de Diabetesvereniging.

Zij organiseren regelmatig informatiebijeenkomsten en cursussen, bijvoorbeeld over omgaan met diabetes.

Het Diabetes Trefpunt is een forum waarop u online in contact kunt komen met lotgenoten.

Daarnaast is er ook het Diabetesfonds, dat wetenschappelijk onderzoek doet naar de oorzaken en de bestrijding van diabetes.

Informatie opzoeken

Diabetes is een ingewikkelde ziekte. Het is belangrijk dat u zelf goed weet wat het inhoudt, want u kunt er zelf veel aan doen om u gezond te blijven voelen.

U kunt veel informatie vinden. Bijvoorbeeld op de website van het Diabetesfonds. Begrijpt u iets niet, vraag het dan na bij uw huisarts, diabetesverpleegkundige of internist.

Hulp van anderen

Mensen uit uw omgeving kunnen u helpen om beter om te gaan met uw diabetes. Denkt u maar aan familieleden, partner, vrienden en kennissen. Neem gerust iemand mee naar de huisarts, diabetesverpleegkundige of internist.

Diabetes is een ziekte die uw dagelijks leven beïnvloedt. Het is daarom goed als mensen in uw omgeving weten van uw diabetes, de risico's en de gevolgen. Op uw werk kunt u bijvoorbeeld de bedrijfshulpverleners (BHV'ers) inlichten.