Zorg en ondersteuning

Zelfmoordgedachten

Denkt u over zelfmoord? Denkt u: ik wil zo niet verder leven? Praat erover. Het helpt om uw pijn te delen met anderen. Ze kunnen u helpen zoeken naar een andere oplossing.

Erover praten

Praat erover met iemand die u kent en vertrouwt. U kunt voor een gesprek ook terecht bij uw huisarts of bij een psycholoog.

Bellen of chatten

Wilt u direct met iemand erover praten? U kunt 24 uur per dag, 7 dagen per week bellen met 113.nl: 0900 0113 (5 cent per minuut). Of chatten op de website van 113.nl.

Ook kunt u anoniem bellen naar de Luisterlijn: 0900 0767.

Lotgenotencontact

Het kan helpen om in contact te komen met mensen die hetzelfde doormaken of hebben doorgemaakt. Op de website van 113.nl vindt u een forum waar u met lotgenoten over uw gevoelens en gedachten kunt praten.

Professionele hulp

Voor professionele hulp kunt u het beste eerst naar uw huisarts gaan. De huisarts kan u doorverwijzen naar specialisten, zoals een psycholoog of een ggz-instelling.

Voor naasten en nabestaanden

Misschien maakt u zich zorgen om iemand in uw omgeving, of heeft u behoefte aan steun en hulp. Voor meer informatie over zelfdoding en het delen van zorgen en ervaringen kunt u terecht op de website van 113.nl. U kunt ook zoeken naar hulp bij rouwverwerking.