Zorg en ondersteuning

Uw kind steunen en begeleiden als u uit elkaar gaat

Een scheiding is voor iedereen moeilijk, zeker voor kinderen. Hieronder vindt u tips om uw kinderen zo goed mogelijk te steunen, wanneer u uit elkaar gaat.

Samen vertellen

Kinderen hebben vaak wel door dat er iets aan de hand is. Daarom is het beter om niet te lang te wachten met vertellen dat u en uw partner uit elkaar gaan.

Het beste kunt u het samen aan uw kind(eren) vertellen op een rustig moment. Bijvoorbeeld een paar weken voordat één van u naar een andere woning verhuist.

Natuurlijk houdt u rekening met de leeftijd van uw kind. Omdat het voor kinderen best ingewikkeld is, is het fijn als u het er regelmatig nog even over heeft.

Uitleg geven

Wat u in elk geval aan uw kind(eren) vertelt, is dat u niet meer samen in hetzelfde huis wilt wonen.

Ook vertelt u dat het niet de schuld is van uw kind, maar dat het komt door u zelf. Het moet duidelijk zijn dat uw kind niets kan doen om te zorgen dat u bij elkaar blijft wonen.

U benadrukt dat u beiden altijd van uw kind blijft houden en voor hem of haar blijft zorgen. Verder kunt u vertellen wat er allemaal gaat veranderen, waar u of uw partner gaat wonen, wanneer uw kind bij wie is, enzovoort.

De wensen van uw kind

Als het mogelijk is kunt u uw kind(eren) laten meepraten over zaken die uw kind(eren) aangaan. Het is zelfs verplicht om kinderen te betrekken bij het ouderschapsplan.

Het is echter onverstandig om uw kind zelf te laten beslissen. U neemt als ouders de beslissingen, maar houdt rekening met de wensen van uw kind. Anders voelt uw kind misschien dat het tussen u beiden moet kiezen.

Op de website VillaPinedo.nl vindt u tips, adviezen en ervaringsverhalen die u kunnen helpen om uw kind zo goed mogelijk te begeleiden.

Geen negatieve dingen zeggen

Probeer vooral over te brengen dat uw kind u beiden als ouders mag houden. Vertel geen negatieve dingen over uw ex-partner en zorg ervoor dat anderen in uw omgeving dat ook niet doen als uw kind erbij is.

Blijf erover praten

Vraag regelmatig aan uw kind of hij of zij alles begrijpt en nog vragen heeft. Vooral als uw kind er zelf niet over praat.

Zeg bijvoorbeeld: "Jij vindt het natuurlijk moeilijk dat mama en ik gaan scheiden. Dat je boos bent, begrijp ik best wel."

Herhaal ook nog eens dat het niet de schuld is van uw kind dat u gaat scheiden. En dat u beiden van uw kind blijft houden.

School op de hoogte brengen

Het is verstandig om de leerkrachten van uw kind(eren) zelf op tijd op de hoogte te brengen van de scheiding.

Spel- en praatgroepen

Misschien zijn er spel- en praatgroepen voor kinderen van ouders die gaan scheiden bij u in de buurt. Het kan voor kinderen heel goed zijn om hieraan mee te doen. Er bestaan ook speciale cursussen voor kinderen van gescheiden ouders.

U kunt bij het Team Jeugd en Gezin vragen naar de mogelijkheden.

Op de website VillaPinedo.nl kunnen kinderen van gescheiden ouders hun verhaal kwijt. En steun vinden bij kinderen die hetzelfde hebben meegemaakt.

Heen-en-weerschriftje

Contact over uw kind(eren) kunt u handig per e-mail doen of met een heen-en-weerschriftje. In dit schriftje schrijft u alle afspraken voor elkaar op.

Als dat niet lukt, kunt u misschien een tussenpersoon inschakelen met wie u goede afspraken maakt.

Praktische tips

Om het voor uzelf, uw ex-partner en vooral uw kind(eren) prettig te houden, kunt u het volgende doen.

  • Zoek een manier om niet meer als partner met elkaar te praten, maar als ouders van uw kind.
  • Haalt u of brengt u uw kind naar uw ex-partner, wees dan op tijd.
  • Maak geen ruzie met uw ex-partner op het moment dat u uw kind brengt of haalt.
  • Vertel uw kind geen negatieve dingen over uw ex-partner.
  • Vindt u het moeilijk uw kind achter te laten bij uw ex-partner, toon uw verdriet dan niet bij het afscheid nemen.
  • Als u het moeilijk heeft, zal uw kind u misschien proberen te helpen. Zorg ervoor dat u voldoende steun heeft bij anderen, zodat uw kind ook kan ontspannen.
  • Ga uw kind niet uithoren over uw ex-partner en laat hem of haar ook geen dingen doorgeven.
  • Probeer een gewone ouder voor uw kind(eren) te zijn, en geen 'pretouder' die altijd cadeautjes geeft of ieder weekend met de kinderen naar de bioscoop gaat.

Team Jeugd en Gezin

Is het moeilijk om uw ouderschap op een goede manier gezamenlijk vorm te geven? Of vindt u het moeilijk om uw kind(eren) voldoende te ondersteunen?

Dan kunt u eventueel ook de hulp inroepen van het Team Jeugd en Gezin bij u in de buurt.