Verleden, heden en toekomst?

Stempel

Stempels zijn vrij onopvallend, maar de verschillende versies zijn stevig verankerd in ons dagelijks leven. Al op school zorgt een compliment met een lerarenstempel voor blijvende motivatie bij de leerlingen. Het dagelijkse kantoorleven is bijna niet meer weg te denken zonder, en ook bij overheden en kantoren spelen bedrijfsstempels, rekeningopdrachtstempels en ontvangststempels een belangrijke rol. We zetten ons in voor de vraag naar de herkomst van de handige kantoorbenodigdheden en laten je kennismaken met inspirerende soorten stempels.

De geschiedenis van de oorsprong van de Stempel

Stempels en stempelachtige dingen worden al duizenden jaren gebruikt. Munten werden geslagen met stempels, of keramiek en klei werden versierd met verschillende motieven met behulp van stempels. De eerste overgebleven stempelafdruk is op een kleischijf, de “Schijf van Phaistos”. Deze schijf is ontdekt op Kreta en dateert van 1600-1700 voor Christus. Het bevindt zich nu in het Archeologisch Museum van Heraklion op Kreta.

Tegenwoordig kennen we stempels van hout of kunststof met een stempelplaat van rubber. Vroeger werden de motieven met de hand in het hout gesneden of in metaal gegraveerd. In de 12e eeuw waren er voor het eerst stempels in Duitsland: in een klooster niet ver van Regensburg werd het testeninger votiefinscriptie gedrukt met tinnen stempels

De directe voorloper van de stempel is het zegel. Zegelringen werden ondergedompeld in hete was om documenten te verzegelen. Deze procedure werd meestal gebruikt door edelen en geestelijken voor het verzegelen.

De eerste stempels zoals we die nu kennen, gaan terug tot de 15e eeuw. Vooral in het Venetiaanse postsysteem werden stempels gebruikt om aan te geven of de porto was “betaald” of niet. In de 17e eeuw waren er in Nederland soortgelijke zegels. Vanaf de 19e en 20e eeuw kwamen er steeds meer stempels in omloop en tegenwoordig zijn ze absoluut onmisbaar. Maar hoe ziet de toekomst van stempels eruit? Hoe toekomstbestendig is dit nogal handmatige gebruiksvoorwerp in tijden van digitalisering?

De duurzaamheid van stempels

We leven in een zeer snel veranderende tijd. Vooral in de grafische industrie gaat het sneller dan ooit: dingen worden gedigitaliseerd, op de computer gedaan door professionals met slechts een paar klikken en je hebt het eindresultaat in gedrukte vorm zonder beperkingen voor je. Welke toegevoegde waarde hebben bedrijfsstempels of kunststempels op dit moment nog?

Als er een tijd was dat Stempel werd afgedaan als “old school”, genieten ze van een nieuwe opleving. Stempels zijn er altijd al geweest in de doe-het-zelfbranche, in handwerkwinkels en voor kinderen, maar ook voor op kantoor en voor bedrijven. Maar met de opkomst van de doe-het-zelf-fase en vooral de bullet journal maken stempels een grote comeback.

Van motiefstempels tot losse letters, waaruit je altijd nieuwe woorden kunt vormen, om afsprakenkalenders en bulletjournals op te fleuren, om kinderen blij te maken, tot zelf uitnodigings- of bedankkaarten te ontwerpen – er zijn voor bijna elk gebied geschikte stempels. Ook de wens voor eigen briefpapier, bijvoorbeeld voor een bruiloft of ander feest, is wijdverbreid. Omdat het iets bijzonders is als je dingen met de hand en individueel maakt in plaats van te kiezen voor klassiek drukwerk. Ook in kleine winkels, via verkopers in online winkels, bij artiesten en nog veel meer. stempels worden steeds vaker gebruikt. Sommigen snijden zelfs hun stempels zelf om de stempel hun eigen unieke touch te geven.

Zelfs in het dagelijkse kantoorleven zal de stempel waarschijnlijk nooit uitsterven. De workflow is gedigitaliseerd en veel dingen zijn eenvoudiger geworden met een paar klikken op de computer. Maar nog steeds zijn bedrijfsstempels onmisbaar, bijvoorbeeld in keuringsprocessen of goederenontvangsten en -afgiften. Evenzo is het voor medische praktijken en kantoren nog steeds gemakkelijker om een ​​datumstempel op een document te plaatsen dan om elke keer iets met de hand op te schrijven.

De stempelrevival geldt voor alle sectoren en dankzij moderne productietechnologie kunnen meer motieven en soorten stempels worden geproduceerd dan ooit tevoren.

Verleden, heden en toekomst?
Schuiven naar boven