Wat zijn de voordelen van een business intelligence-systeem?

Business

Een belangrijk voordeel is dat alle relevante informatie centraal op één plek wordt opgeslagen. Op deze manier krijgen beslissers een compleet overzicht van hun verantwoordelijkheidsgebied of – op het hoogste aggregatieniveau – van het hele bedrijf. Business intelligence-systemen ondersteunen niet alleen de operationele bedrijfsvoering, maar ook strategische planning en bedrijfsmanagement.

Voordeel 1: Business Intelligence-systemen – presentatie van de evaluatie

Niet elke bedrijfssoftware is in staat om data beslissingsgericht te presenteren. Een business intelligence-systeem condenseert complexe informatie uit verschillende bronnen en haalt alles uit de kast op het gebied van graphics. Belangrijke kengetallen en overzichten verschijnen bijvoorbeeld als snelheidsmeters, grafieken of verkeerslichten in goed gesorteerde business cockpits.

Voordeel 2: Business Intelligence-systemen – ondersteun zakelijke beslissingen met kengetallen

In de dagelijkse praktijk zijn er veel situaties die snelle beslissingen vereisen. Een business intelligence-systeem bevat talloze data waaruit relevante informatie in slechts enkele eenvoudige stappen kan worden gefilterd – zonder de ondersteuning van de IT-afdeling of externe serviceproviders. De zeer gecondenseerde kerncijfers ondersteunen controlerende en dus zakelijke beslissingen.

Voordeel 3: Business Intelligence-systemen – Automatisering van rapporten

Routinematige activiteiten belasten medewerkers ook bij het controleren. Met behulp van een business intelligence systeem kunnen standaardprocessen – bijvoorbeeld periodieke rapportages – grotendeels geautomatiseerd worden. Hierdoor blijft er meer tijd over voor gedetailleerde analyses, controle en strategische planning.

Voordeel 4: Business Intelligence-systemen – Vermindert rapportagekosten

Hoe belangrijk controle ook is, het mag geen doel op zich zijn. Net als in andere delen van het bedrijf, rijst ook hier de kwestie van de winstgevendheid. De meeste kosten worden veroorzaakt door een hoge mate van handmatige inspanning of starre rapportagestructuren. Met automatische processen, onafhankelijke actualisering van evaluaties en flexibele structuren verlaagt business intelligence de rapportagekosten.

Voordeel 5: Business Intelligence-systemen – Herken verkoop- en winstkansen

Business intelligence systemen creëren ruimte voor markt-, klant- of risicoanalyses. De bredere informatiebasis maakt het mogelijk marktkansen te herkennen, klanten gerichter te bedienen of vermijdbare risico’s te vermijden. Aspecten die allemaal een positief effect hebben op de omzet- en winstontwikkeling.

Voordeel 6: Business Intelligence-systemen – flexibel aanpasbaar

Ze kunnen eenvoudig worden aangepast aan verschillende vereisten, bijvoorbeeld om de informatiebehoeften en autorisaties van verschillende afdelingen te dekken.

Voordeel 7: Business Intelligence-systemen – Gebruiksvriendelijk

Business intelligence-systemen zijn speciaal ontworpen voor de analyse van complexe databases. Cijfers zijn eenvoudig te volgen, nieuwe evaluaties kunnen moeiteloos worden opgebouwd. Dit bevordert de controlerende cultuur in het bedrijf en voorkomt “onderbuikbeslissingen”.

Voordeel 8: Business Intelligence-systemen – Gebruiksvriendelijk

Om vertrouwd te raken met de rapportage van een ERP-systeem zijn vaak meerdere dagen durende trainingen nodig. Dankzij duidelijke structuren en efficiënte processen wordt de inspanning met een business intelligence systeem teruggebracht tot enkele uren.

Wat zijn de voordelen van een business intelligence-systeem?
Schuiven naar boven